Határok nélkül: szobrot kapott Gavrilo Princip

A május 12-i adás tartalmából:

– Déli szomszédunknál hősként tisztelik, és nem egy városban utcát neveznek el Ferenc Ferdinánd gyilkosáról. Szerbiában – egy közvélemény kutatás szerint – a megkérdezettek 65 százaléka vélekedik úgy, hogy az 1914-es szarajevói merénylő, Gavrilo Princip hős volt, csak hét százalék mondta azt, hogy terroristának tartja. Ternovácz István összefoglalójának magyar vonatkozása is van.

Hallgassa meg!

– A múlt hónapban szobrot emeltek a vajdasági Tovarisovoban Gavrilo Principnek. A román közvéleményt nem foglalkoztatja a szarajevoi merénylő, sőt csodálkoznak, hogy utcán neveznek el róla külföldön. Oláh-Gál Elvira összefoglalója.

Hallgassa meg!

– Gavrilo Princip 1918. április 28-án halt meg a csehországi, azaz akkor az Osztrák-Magyar Monarchia theresienstadti bötrönében. Haják Szabó Mária összefoglalója.

Hallgassa meg!

– Marosvásárhelyen a hét végén mutatták a Descriptio Transylvaniae c. kiadványt, amely az önálló Erdélyt ábrázoló térképeket gyűjtötte egyetlen kötetbe, 1532-tõl 1848-ig. A 87 Erdély-térkép között egy 1832-es térkép is található, amely a Székelyföldet mint külön régiót mutatja be. A riporter Erdei Edit Zsuzsanna.

Hallgassa meg!

– Hodicska Tibor 35 éves diplomáciai szolgálata során 15 évet Romániában és Moldva köztársaságban töltött. Ezekről az évekről írta meg visszaemlékezéseit. Oláh-Gál Elvira a csíkszeredai bemutató után beszélgetett a szerzővel.

Hallgassa meg!

– Míg a tavalyi Kolozsvári Magyar Napok a legek fesztiválja volt – többek között az István, a király rockopera bemutatójával – az idei inkább a változatosságra és a sokszínűségre koncentrál – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a Kincses Kolozsvár Egyesület székhelyén tartottak ma a fesztivál szervezői. Szilágyi Szabolcs összeállítása.

Hallgassa meg!

– Nemzetközi diaszpóratanácskozást tartott a Nemzetpolitikai Kutatintézet a határon túli szórványaikkal foglalkozó külföldi kormányzati és társadalmi szervezetek vezetőivel. Gecse Géza elsőként Vukman Krivokucával, a Szerb Kormány Diaszpórahivatalának igazgatóhelyettesével beszélget.

Hallgassa meg!

Olvasson tovább