A MÁV Szimfonikus Zenekar hangversenye

Kapcsoljuk a Zeneakadémia nagytermét
Vezényel: Kesselyák Gergely
Közreműködik: Kállai Ernő – hegedű

„Már 12 évesen felvették a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem különleges tehetségek osztályába, majd 2006-ban teljes ösztöndíjat kapott a New York-i Juilliard Egyetemre, ahol Itzhak Perlman tanítványaként bachelor és master diplomát szerzett.
Kállai Ernő hegedűművész, a 2012-es Szigeti József Nemzetközi Hegedű- és Brácsaverseny egyetlen magyar díjazottja, a mai hangverseny szólistája.”

Műsoron:
1. Giuseppe Verdi: A végzet hatalma – nyitány
2. Pablo de Sarasate:
a) Carmen-fantázia
b) Cigánydalok
(Kállai Ernő – hegedű)
3. Antonin Dvorzsák: IX. (Újvilág) szimfónia

Kállai Ernő 1986-ban született, több generáción keresztül hírnevet szerzett cigányzenészek családjából. Tizenéves korában a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Osztályának növendéke volt, majd tehetségének és szorgalmának köszönhetően a világhírű New York-i Juilliard Iskolában szerezte meg hegedűművészi diplomáját.

Játszott híres amerikai hangversenytermekben, köztük a New York-i Carnegie Hallban híres zenekarokkal és karmesterekkel, előkelő díjakat vehetett át számos nemzetközi hegedűversenyen. 2012-ben megkapta a Junior Prima Díjat is. A sok versenytrófea közül kiemelkedik a 2005-ös spanyolországi Nemzetközi Sarasate Verseny különdíja, már csak azért is, mert a hangversenyen Pablo de Sarasate, a nagy spanyol hegedűművész és zeneszerző két híres művét adja elő.
A hangversenyt a zenekar állandó karmestere, Kesselyák Gergely vezényli, akitől az utóbbi években megszokhattuk, hogy ritkán játszott, de értékes művekkel ismerteti meg közönségét. Ez a sorozat ezúttal szünetel: a két hegedűszólós darabot a romantikus zeneirodalom két méltán népszerű, kitűnő műve fogja közre.

Műsorvezető: Bősze Ádám
Rendező: Aczél Péter
Hangmérnök: Járitz István
Szerkesztő: Miklósi András

Videó ajánló

Olvasson tovább