Napközben: idősgondozás az internetről

– Honlap segít az otthoni idősgondozást: Öltöztetés, mozgatás az ágyban, fürdetés, sebkezelés – csak néhány téma a közel félszázból amelyekről kis videofilmeket készítettek szakápolók, amelyeket a Máltai Szeretetszolgálat által indított webnover.hu weboldalon lehet megnézni. Az oldal célja, hogy segítséget adjon azoknak a családoknak, ahol idős, részben magatehetetlen beteget ápolnak otthoni körülmények között. Az oldalon jogi tanácsadáson, fogalomtáron kívül a lelki egészség megőrzéséhez is találunk hasznos tanácsokat.

Hallgass meg!

– Vakvezető és mentőkutya képzés: Április utolsó vasárnapján volt a Mentőkutyák világnapja. Ennek apropóján beszélgetünk a mentőkutyák és a vakvezetőkutyák képzéséről. Mely fajták alkalmasak erre a munkára? Mennyi ideig tart egy kutya képzése? És eláruljuk azt is, hogyan működik a Magyar Vöröskereszt segítségével kifejlesztett új okos telefonos applikáció mely újszerű megközelítéssel segíti az eltűnt személyek felkutatását, a kutatásban résztvevő szakemberek munkáját és a hozzájuk csatlakozó önkéntesek koordinációját. A stúdióba várjuk Aqua-t, a világbajnok mentőkutyát is.

Hallgassa meg!

– Bébikompok és járókák vizsgálata: A fogyasztóvédelmi hatóság ismét vizsgálta a bébikompokat és járókákat. Figyelték a nyílásokat, éleket, sarkokat és kiálló részeket, az apró alkatrészeket, az ülés magasságát, a stabilitást, a lépcsőről való leesést megelőző kialakítást. A járókáknál pedig a kiálló részeket, a puha töltésű korlátokat, éleket a stabilitást. Hány eszköz bukott meg a teszten? Mire figyeljen a vásárló? És a mozgásterapeuta mit mond hasznos vagy épp káros a gyerek mozgásfejlődésében ezen eszközök használata?

Hallgassa meg!

– Hasznos hulladék út: Magyarországon évente két Gellért-hegynyi hulladék keletkezik, de ennek csak 17 százalékát hasznosítjuk újra, amin feltétlenül javítani kell. Ezt is segíti a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszer, amely a fővárosban is egyre több kerületben terjed. Hol tart most a program? Mikorra várható a teljes lefedettség? És miről mesél a Hasznos hulladék út tanösvény a Gellért- hegyen?

Hallgassa meg!

Szerkesztő: Czifra Szilvia
Műsorvezető: Banner Géza

Videó ajánló

Olvasson tovább