×

Egyéb

Klement Zoltán heti ajánlója

Klement Zoltán a Duna és a Duna World vezető-műsorszerkesztője, így az ajánlók mögött is részben az ő munkája rejlik. Jogi diplomával és romológia végzettséggel a zsebében 2007 óta dolgozik a közmédiában. A nézők a Kívánságkosár műsorvezetőjeként ismerik. 

Hétfőn még Anyák napjára emlékezünk. A Vers című sorozatban Tóth Erzsébet Anyám kérdéseire című költeményét hallhatjuk. A rövid mű méltó a szép naphoz: egy hajnali látomás mély gondolatokkal gyermeki érzésekkel (Duna 12.20).

Kedden is maradjunk még a költészetnél! Késő este Majtényi Erik: Virágének című versét Illyés Kinga tolmácsolásában hallhatjuk. Az előadó miatt választottam e műsort, a 2004-ben elhunyt művész az erdélyi előadó-művészet egyik legtehetségesebb és legismertebb alakja volt (Duna 1.35).

Szerdán a Kívánságkosár kétórás élőadására hívom fel a figyelmet. Naponta több tucat üzenetet kapunk email-en, vagy postán. Népszerűbb névnapokon, vagy ünnepek előtt megsokszorozódnak a kérések, amelyek alapján állítjuk össze a kívánságokat és a zenei listát. Az ajánlatból az aznap betelefonáló néző tud válogatni, ezeket egészítjük ki a konkrét üzenetekkel. A személyes kéréseket izgalmas, aktuális témákról, színházról, könyvekről folytatott beszélgetésekkel színesítjük. A Dal és a Fölszállott a páva is gyakran szerepelt a műsorban.  (Duna, Duna World 12.25).

Csütörtökön a Duna World egyik legnépszerűbb műsorát karikáztam be. A Nem csak a húszéveseké a világ összeállítás mögött Szenes Iván gazdag zenei életműve áll. A szerző és Bodrogi Gyula beszélgetése nyomán bepillanthatunk a dalszerzés és szövegírás titkaiba, s nosztalgiázhatunk az MTVA archívumának kincsei láttán (Duna World 21.05).

Romológia szakos bölcsészként mi mást is ajánlhatok péntekre, mint a Három szólamra – beás nyelven összeállítást. A félórás program a Nemzetségi Adások csatornán hangzik el, s Nemes Gizella szerkesztő-műsorvezető munkája nyomán alaposabban megismerhetjük a legnagyobb hazai kisebbség életét, kultúráját (12.30).

Szombaton a Kabarét kapcsolom be, ebédidő alatt, vagy az éjszakai ismétlése felhőtlen kikapcsolódást ígér. Az egyórás műsor mindig aktuális témákat dolgoz fel a humor, az irónia nyelvén. Szerepét eléri: görbe tükröt állít a társadalom, s magunk elé (Kossuth Rádió 13.07, 23.07).

Vasárnapi választásomat még a Fölszállott a páva motiválja. A Népzene – itthonról, Fiatalok felvételeire is hatással lehetett a most befejeződött vetélkedő. A hírek nyomán az egész Kárpát-medencében megújult a táncház-mozgalom, a legifjabb nemzedék is örömmel lesi el szülei tudását (Bartók Rádió 14.30).

Videó ajánló

Olvasson tovább