Egyéb

Térkép: egyre nehezebb lesz a malajziai gépet megtalálni

Az április 7-i adás tartalmából:

Repülőgép

Fogy az idő és a remény is a négy hete eltűnt malajziai repülőgép megtalálásához. A gép fekete-doboza választ adhatna a történtekre, de akkumulátorai harminc nap után lemerülnek, ez épp a napokban várható.   Hétvégén is nagy erőkkel folyt a kutatás az Indiai-óceán déli részén, ahol több keresőhajó pulzáló jeleket észlelt. Ezek egy vízben lévő fekete dobozra utalnak. Azt azonban senki sem erősítette meg, hogy a jelek valóban arról a Boeing 777 gépről származnak, amelynek nyoma veszett, miközben március nyolcadikán 239 utassal a fedélzetén Kuala Lumpurból Pekingbe tartott.

VMSZ kormányon?

Miniszteri helyeket ajánlott fel a Vajdasági Magyar Szövetségnek és kormánykoalíciós együttműködésre kérte a magyar kisebbségi pártot Szerbia jövendőbeli miniszterelnöke Alekszandar Vucsity. A márciusi rendkívüli választásokon a Szerb Haladó Párt abszolút többséget szerzett, mégis koalíciós kormányt kíván alakítani és erről elsőként a VMSZ elnökével tárgyalt Belgrádban. A szerb törvényhozásban minden eddiginél több, hat magyar képviselővel bíró magyar párt már a kampány idején jelezte, hogy részt venne a kormányzásban.

Vajdaság – munkanélküliség

A szerbiai fiatalok csaknem felének nincs állása, negyede pedig nem folytatja tanulmányait, és nem is vesz részt semmilyen továbbképzésen. A kevés munkalehetőség, valamint az alacsony bérek miatt egyre többen keresik külföldön a boldogulást.

Felvidék – ingatlanpangás és munkanélküliség

A Révkomáromi járásban gyakorlatilag minden ötödik ember munkanélküli. A dél-szlovákiai határvárost annak ellenére is elkerülik a befektetők, hogy a feltételek a lehető legkedvezőbbek: közel az autópálya, kikötővel és vasútvonallal rendelkezik, Szlovákiában az adópolitika is kedvező, mégsem tolonganak az érdeklődők. Ez azzal is jár, hogy nagyon olcsók az ingatlanok. Mégsem kellenek senkinek.

Olasz apáca

Több mint félszáz rászoruló gyerek támogatását vállalta missziójában egy Olaszországból a romániai Nagybányára áttelepedő apáca. Rosalba Gallarotti nővér tizenhét évvel ezelőtt érkezett a máramarosi megyeszékhelyre, ahol kezdetben adományokból segítette a nehézsorsú gyerekeket. Később úgy döntött: nem akar csak a segélyekre támaszkodni, ezért egy olasz ismerőse biztatására cukrászatot hozott létre. A sikeres vállalkozásnak köszönhetően mára a gyermekeknek kialakított nappali foglalkoztató központ szinte teljesen önellátó.

 

Videó ajánló

Olvasson tovább