×

Egyéb

Térkép: törökországi gyermekmenyasszonyok

Franciaország

Lemondott a francia szocialista kormány a vasárnapi helyhatósági választások második fordulójának súlyos veresége után. Az államfő elfogadta a lemondást, Francois Hollande pedig már meg is nevezte az új kormányfőt: Manuel Vallst, aki eddig belügyminiszter volt.

Törökország – gyermekmenyasszonyok

Egyre több kiskorú lányt kényszerítenek házasságra Délkelet-Törökországban. A gyerekmenyasszonyok száma különösen a szomszédos Szíriában zajló polgárháború kirobbanása óta nőtt meg. A kétségbeesett szíriai menekült családok lányaikat gyakran török férfiaknak adják el. Törökországban egyébként tilos a 18 év alattiak házasságkötése, amiért szigorú börtönbüntetés is kiszabható. Emberi jogi aktivisták is egyre erőteljesebben harcolnak a jelenség ellen. Szerintük a gyereklányok sokszor pedofilok hálójába kerülnek vagy nemi erőszak áldozataivá válnak.

Támadás Szabadkán

Folyik a nyomozás a Szabadkán történt hétvégi támadással kapcsolatban:  egy hete ismeretlenek megtámadtak egy régi gyár környékén egy fiatal házaspárt. A fiatalember arcát egy betondarabbal ütötték meg, több foga kitörött, feleségét sem kímélték a támadók.

Bilibók Ágoston

Ha arról kérdezik, hogy számára miért annyira fontos a vasút, a gyimesbükki férfi csak annyit mond:  már kisgyerek korában megcsapta a mozdony füstje.  Bilibók Ágoston a gyimesi Rákóczi vár alatt egyedülálló vasút, határ és hadtörténeti gyűjteményt hozott létre. A nyugalmazott vasúti műszaki tiszt értékmentő munkáját Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetéssel ismerte március 15-én a magyar állam.

Herend Bécsben

A Herendi Porcelánmanufaktúra 19. századból való különlegességeit bemutató időszaki kiállítás nyílott a bécsi Augarten Porcelánmúzeumban. A két porcelánmanufaktúra nem először állítja ki közösen alkotásait, 2013-ban Herend látta vendégül a híres Augarten fehérarany remekműveit. A tárlaton olyan különleges és híres darabok is láthatók, mint Erzsébet királyné teáskészlete, a Gödöllő-minta, a kínai stílusú motívumokkal díszített csészék és Rothschild-mintás porcelánok.

Videó ajánló

Olvasson tovább