Orza Călin

Orza Călin – a néptáncegyüttes kategória felkészítő mestere

Néptánc oktató, koreográfus. Szamosújváron született. 1990 és 2000 között a Háromszék Táncegyüttes táncosa, tánckarvezetője és koreográfusa. 2000 és 2003 között a budapesti Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfusképző szakának hallgatója és a Honvéd Táncszínház koreográfusa. 2005-től a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes koreográfusa. 2008- 2010 között az Udvarhely Táncműhely művészeti vezetője, koreográfusa, 2010-től pedig önálló alkotó, táncoktató, koreográfus, rendező.

Több néptánc és népzenei gyűjtést szervezett Kalotaszegen, Mezőségen, Székelyföldön 1994-től napjainkig. Magyarországi néptáncegyüttesek meghívott táncoktatója, koreográfusa, az 1999-től évente megrendezett Kommandói Cigány Folklór Tábor kezdeményezője, művészeti vezetője, szakmai irányítója és táncoktatója.

„A mester dolga, folyamatosan ébren tartani a versenyzők alkotó erejét, alkotókedvét, az egészséges versenyszellemet, és a vetélkedő további szakaszaihoz szükséges tudás-tartalékot. Legfontosabb viszont segíteni, hogy a megméretkezés tapasztalatait helyesen értékeljék és értékesítsék. Ezt a vetélkedőt akkor ítélem sikeresnek, ha a résztvevők mindegyike – az elért eredménytől függetlenül- munkájához visszatérve több bátorsággal és önbizalommal, nagyobb lendülettel képes újra hozzálátni.”

 

(Fotó: Farkas József)

Olvasson tovább