Mihályi Gábor

Mihályi Gábor – a néptáncegyüttes kategória felkészítő mestere

Koreográfus, rendező. A Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetőjeként nagy elődei művészetének – Rábai Miklós, „a legendás alapító” és Timár Sándor, „a táncházmozgalom kiteljesítőjének” – utóda. Irányításával az együttes új korszaka indult el. A társulat a hagyományos néptánc-értelmezések mellett nyitott a kortárs művészetek felé is. Alkotói munkájában Bartók Béla példáját követi, akinek szellemisége, életműve bizonyíték arra, hogy a hagyomány és a modernitás egymást kiegészítő kategóriák.

Pályafutását a Szövetkezetek Jászsági Népi Együttesében kezdte. 1982-től a Magyar Állami Népi Együttes kar-, majd szólótáncosa. Tímár Sándor távozását követően 1996-tól 1997 decemberéig a Magyar Állami Népi Együttes megbízott művészeti vezetőjeként, majd karigazgatójaként dolgozott. 2002 májusától az együttes művészeti vezetője.

A társulatánál több mint húsz önálló műsort készített. Koreográfusként, rendezőként több nagy formátumú és országos jelentőségű táncrendezvényt állított színpadra. Tanított a Magyar Táncművészeti Főiskolán, kurzusokat tartott és tart többek között az Egyesült Államokban és Kanadában. Jelenleg is számos szakmai fórum résztvevője hazánkban és a határon túli magyar közösségekben. Zsűrizik versenyeken, fesztiválokon.

1992-ben tanári, 2007-ben koreográfusi diplomát szerzett a Magyar Táncművészeti Főiskolán. Tagja a Magyar Koreográfusok Társaságának, a Szerzői Jogi Szakértő Testületnek, valamint az EMMI Táncművészeti Bizottságának. A Magyar Táncművészek Szövetségének elnöke. A Magyar Művészeti Akadémia levelező tagja.

 

 

(Fotó: Farkas József)

Videó ajánló

Olvasson tovább