×

Egyéb

Térkép: elindult az MKP kampánya

Ukrajna
A Kijevből elmenekült Viktor Janukovics kérte egy levélben Vlagyimir Putyint, hogy védje meg Ukrajna békéjét és az állampolgárokat a szélsőséges támadásoktól – állítja Oroszország ENSZ nagykövete. Az orosz csapatok mostanra szinte teljesen elfoglalták a főként oroszok által lakott Krímet, ugyanakkor az ukrán miniszterelnök kijelentette, hogy országa soha nem mond le a félszigetről. Közben megszólalt Putyin is, aki szerint nincs szükség az orosz fegyveres erők ukrajnai bevetésére, de a lehetőség megvan.

Bárdos kampánynyitó
Hivatalosan is megkezdődött a Magyar Közösség Pártja köztársasági elnökjelöltjének kampánya Révkomáromban. Az államfőválasztást március 15-én tartják Szlovákiában.  Amennyiben egyik jelölt sem szerzi meg a szavazatok több mint felét, akkor március 29-én második fordulót rendeznek.

Érdekesen magyarul
Tanítástaktika címmel magyartanároknak szóló elektronikus kézikönyvet jelentett meg az újvidéki Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék.  A csaknem hétszáz oldalas e-book  valójában a negyedéves egyetemisták és a mesterhallgatók vizsgatanítására készült óravázlatokat és feladatlapokat tartalmazza.  Ez az első ilyen jellegű kiadvány a Vajdaságban. A háromszáz példányban készült CD  kiadását a  Szekeres László Alapítvány és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Disznópajta a várban 
Régóta viták kereszttüzében áll Erdély egyik jelentős műemléke, a székelyudvarhelyi Székelytámadt vár. A romos bástyák, omladozó falak állapota már nem csupán intézmények közti érdekellentétek miatt romlik tovább. Február végén derült ki, hogy a vár alatt lakók közül néhányan gazdasági építményeket alakítottak ki a bástya falaiban. A szakértők szerint egyikük meg is bontotta annak szerkezetét. A várvédők hivatalos feljelentést tettek az ügyben, és úgy tűnik, hogy a jelenlegi állapotokat nem a rosszindulat, hanem a tudatlanság okozta.

Wilanówi palota
Turisták ezrei lepik el a varsói Wilanów palota barokk kertjét téli időszakban is, ahol szemet gyönyörködtető fény labirintus varázsolja el a nézőket. A Deutshsche Welle televízió helyszíni riportját láthatják majd.

 

Videó ajánló

Olvasson tovább