A mammográfia életet ment, mégis kevesen élnek vele

Mammográfiai vizsgálattal olyan daganatokat is felfedezhetünk, amiket még nem lehet kitapintani, ráadásul a korán diagnosztizált betegek gyakorlatilag 100 százaléka meggyógyul – mondta el Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a hétfői Ma Reggelben.

Az emlőráknál még midig a daganat mérete határozza meg a gyógyulási esélyeket, így a korai felismerés továbbra is a legfontosabb – hangsúlyozta az onkológus. Elmondta: a mammográfia az a szűrési módszer, amivel a legjobb eredményeket érhetjük el, hiszen a műszer a még „tapintási határ alatt lévő” daganatokat is jelzi. Kásler Miklós a tapintást pontatlan, megbízhatatlan módszernek nevezte, ami nem helyettesítheti a mammográfiát.

A 40-es éveik után a nők mellei megváltoznak, csomók alakulhatnak ki benne, de ezek 90 százaléka ártalmatlan – mondta el a szakember.  A veszélyes tumorok miatt azonban mindenkinek el kell jönnie a szűrővizsgálatokra – hangsúlyozta. Az onkológiai intézet igazgatója szerint a magyar nők alig fele megy el a szűrővizsgálatokra, ami kifejezetten alacsony részvételt jelent, ráadásul ez a népszerűsítő kampányok hatására sem emelkedett számottevően.

Az előző évben mammográfiával kiszűrt 3000 emlődaganat fele másfél centinél kisebb volt, tehát nem tapintható – hangoztatta Kásler Miklós. Hozzátette: „ez az 1500 asszony biztosan meggyógyul, ahogy a másik 1500 java része is”. A szakember szerint a média tájékoztató szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni, ezért arra kérte a tömegmédiákat, hogy ne hagyjanak fel a prevenciós kampányokkal.

Videó ajánló

Olvasson tovább