A beszélt nyelv magát igazolja

Változik a magyar nyelv, ahogy változik a társadalom is, amelyik beszéli. A nyelvet az élet alakítja, témái, kifejezései a mindennapjainkat tükrözik – mondta el Wacha Imre nyelvész professzor a Napközben hétfői adásában.

A nyelv kifejezőeszköz, mindig adott szituációban hangzik el, jellemzi a párbeszédben részt vevő személyeket, megmutatja a viszonyukat, és magát a szituációt is – fejtette ki a nyelvész a Kossuth Rádió reggeli adásában. A médiában ugyanakkor a nyelvnek mindig „elegánsnak és kultúraközvetítőnek kell lennie”, a pontos beszéd, szép kiejtés elengedhetetlen – mondta el Wacha Imre. Hozzátette: természetes, hogy a társadalom nyelvhasználatából eltűnnek szavak, kifejezések, mivel a társadalom életéből is eltűnnek tárgyak, fogalmak és témák.

A beszélt nyelvet végső soron még a tudomány sem bírálhatja felül – mondta el a „de viszont” kifejezés kapcsán Ittzés Nóra, az MTA Nyelvtudományi Intézetének osztályvezetője. – Ha egy alak létezik és használják, akkor annak a szótárban is helyet kell kapnia – tette hozzá a Magyar nyelv nagyszótárának főszerkesztője. Az 1800-as évek óta, folytatásokban összeállított lexikon ötödik kötetét februárban mutatták be, ez 2000-ig gyűjtött forrásokból dolgozik. Jelenleg a nyelvi gyűjtemény frissítésén dolgoznak, a legújabb kiadás már 2010-ig lesz aktuális, és sok informatikában, interneten használt kifejezést is tartalmaz majd.

Hallgassa meg!

Olvasson tovább