Egyéb

Kárpát Expressz: a román alkotmánymódosítás

Alkotmánymódosítás:
A román alkotmánybíróság a hatályos alaptörvénybe ütközőnek minősítette a parlamenti különbizottság által kidolgozott alkotmánymódosító tervezet 26 pontját. A kifogásolt passzusok között a magyar kisebbségnek fontos változtatások is vannak. Romániában az alkotmánymódosítás alapvetően igen bonyolult folyamat, és politikai konszenzus nélkül szinte lehetetlen végigvinni a eljárást.

Autonómia:
Nyílt levélben kéri a Székely Nemzeti Tanács Székelyföld 153 önkormányzatát, hogy nyilvánítsa ki autonómia-igényét. Izsák Balázs, az SZNT elnöke levelében arra ösztönzi a többségében magyarok lakta települések vezetőit, hogy hozzanak határozatot, mely szerint „egységes akarattal egyetlen, de különálló közigazgatási egységbe akarnak tartozni.”

Előkészítő:
Romániában megkezdődött a beiratkozás az előkészítő, illetve az első osztályba. A 2014-2015-ös lesz a harmadik tanév, amikor elindulnak az előkészítő osztályok. Bár tavaly ilyenkor azt mondták, hogy a gyermek nem mehet első osztályba az előkészítő elvégzése nélkül, most mégis megengedik, hogy kihagyja ezt, ha augusztus 31-ig betölti a hetedik életévét. Ám szakemberek szerint kár megfosztani a gyermeket ettől a lehetőségtől.

Beiratkozás:
Szlovákiában véget ért a gyerekek általános iskolai beiratásának időszaka. Az első osztályosok pontos száma csak szeptemberben derül ki. A jelenlegi adatok szerint országos viszonylatban 3545 gyereket írattak magyar tannyelvű általános iskolába, kevesebbet, mint tavaly. Pedig a szakemberek szerint az anyanyelvi környezetben érzi jól magát és tanul a legjobban a gyerek.

Új tankönyv:
Új tankönyv alapján állítják össze idéntől a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem általános és fogorvosi karára felvételiző diákok tesztjeit. A tanárok és a diákok is egyetértenek abban, hogy ideje volt már a régi könyveket és teszteket egy új, modern, átláthatóbb tankönyvre cserélni.

Marosvásárhelyi színház:
Jó hónapot zárt januárban a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház: hatezer nézője volt a magyar társulatnak, a román társulat előadásaira háromezren voltak kíváncsiak. Mindkettő igen szép eredménynek számít, korábban volt ugyanis olyan év, amikor összesen volt ennyi nézője a színháznak.

Videó ajánló

Olvasson tovább