×

Gyerekkori nyelvtanulás – csak dumagépeknek

 

A kisgyerekek akár tökéletes kiejtéssel is megtanulhatnak idegen nyelveket, de ha túlterheljük őket, megeshet, hogy később egyik nyelvet sem fogják gördülékenyen beszélni – hangzott el a Ma Reggel pénteki adásában.

 

– Hat éves kor alatt annyira rugalmas még a gyerekek „artikulációs bázisa”, nyelv- és ajakmozgása, hogy tökéletes kiejtéssel tudnak elsajátítani idegen nyelveket – mondta el a műsorban Mosányi Emőke óvodaigazgató. Később, nagyjából 10 éves kor után már nem érhetünk el tökéletes eredményt, ha kiválóan beszélünk is egy idegen nyelvet, akcentusunk lesz. A kétnyelvű óvodák és iskolák minden szülőt arra biztatnak, hogy ha tehetik, éljenek a kiskori nyelvtanulás lehetőségével, de csak abban az esetben, ha a gyerek beszédkészsége megfelel az életkorának.

A logopédusok szerint csak olyan gyerekeket érdemes többnyelvű intézményekbe vinni, akik már 3 évesen tisztán, érthetően és jól beszélnek – hangzott el az M1 reggeli műsorában. Ez általánosságban azt jelenti, hogy “grammatikailag helyesen, egész mondatokban beszélnek, ragoznak, jelzőket használnak”. A beszédhiba ugyanakkor nem gond, mert a rosszul ejtett hangokat külön foglalkozásokkal korrigálni lehet.

Ám ha a gyerek látszólag az anyanyelvével is nehezen boldogul, akkor az idegen nyelvvel csak megakasztjuk a fejlődését, ami beszédzavarhoz, később pedig tanulási problémákhoz vezethet. Így megtörténhet, hogy az egyik gyerek több nyelvet fog használni tökéletesen, míg a másik egyiken sem fogja tudni gördülékenyen kifejezni magát. Ilyen esetekben érdemes minél hamarabb szakemberhez fordulni, mert a logopédusok speciális nyelvi terápiákkal rövid időn belül orvosolni tudják a problémákat.

Videó ajánló

Olvasson tovább