×

Eltűnhet a roaming az EU-ban

 

Felszámolná az unió tagállamain belül a külföldi mobiltelefonálás extra költségeit az Európai Bizottság. Brüsszel szerint a roaming-díjak eltörlése 300 millió új fogyasztót jelentene a távközlési cégek számára – derült ki az M1 Ma reggel című műsorából.

Egy közvélemény-kutatás szerint az európaiak több mint negyede egyszerűen kikapcsolja mobiltelefonját, amikor az unión belül útra kel. Az adatokból az is kiderül, telefonálás helyett sokan inkább SMS-t küldenek, mert írásban kommunikálni jóval olcsóbb. A megkérdezettek csaknem fele mobilinternetét sem használja, ha külföldön tartózkodik, s ha mégis, akkor is csak korlátozottan. A felmérésből tehát kiderült, tíz emberből mindössze egy használja ugyanúgy mobiltelefonját külföldön, mint hazájában.

Neelie Kroest, az Európai Bizottság alelnökét, digitális gazdaságért felelős uniós biztost sokkolták a kutatás eredményei. Szerinte ez arra mutat rá, hogy be kell fejezni a munkát és el kell törölni a roaming-díjakat. Kroest szerint a fogyasztók extrém módon korlátozzák a mobiltelefonjaik használatát, ami a távközlési cégek számára is teljesen nonszensz.

Az EU a roamingköltségek csökkentésére 2008 óta fordít komoly figyelmet, az azóta hozott roamingrendeleteknek köszönhetően mind a telefonálás és SMS-küldés, mind pedig az adatforgalom ára jelentős mértékben csökkent az EU-n belül. A Bizottság szerint részben ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően az elmúlt hat évben 1500 százalékkal nőtt az adatroaming-használat a tagállamokon belül barangolók körében.

 

Videó ajánló

Olvasson tovább