×

Csak új felfedezésekkel léphet előre az agykutatás

12 milliárd forint támogatást kap az agykutatás Magyarországon, a hatalmas összeg olyan költséges betegségek kezelését szolgálhatja majd a jövőben, mint az Alzheimer-kór vagy a skizofrénia – hangzott el Ma Reggel csütörtöki adásában.

Új felfedezések nélkül nem tud előre lépni az agykutatás, pedig a neurológiai betegségek óriási, 798 milliárd eurós kiadást jelentenek az Európai Uniónak – mondta el az M1 műsorában Freund Tamás agykutató. Hozzátette: az agyi betegségeket követő 5 legdrágább betegségcsoport kezelése együttvéve nem kerül 500 milliárd eurónál többe az EU-nak.

A meglepő adat hátterében az a szomorú tény áll, hogy a szív- és érrendszeri betegek, valamint a daganatos betegek statisztikailag nem élnek sokáig, míg például Alzheimer-kórral  évtizedekig is elélhet az ember, ráadásul a neurológiai betegek ápolása gyakran egy családtagot is kivon a munkából – fejtette ki Freund Tamás.

– Vannak olyan betegségek, például a skizofrénia, aminek a hátteréről még halvány elképzelései sincsenek a tudománynak. Tudni szeretnénk, miért van az, hogy egy okos, tehetséges tizenéves gyerek egyszer csak „bekattan” és aztán gyógyszerekkel is alig tudjuk kezelni – mondta el az agykutató.

Amíg a betegségek működését egészen sejt- vagy molekuláris szintig meg nem értjük, addig megelőzésről, gyógyszerfejlesztésről nem is álmodhatunk – hangsúlyozta Freund Tamás. Hozzátette, a 12 milliárdos támogatással nagy eredményeket érhetünk el azokon a területeken, ahol a magyar agykutatók már eleve a világ élvonalába tartoznak.

Videó ajánló

Olvasson tovább