Egyéb

A Kárpát Expressz február 28-i adásának témái

Ukrajna helyzetkép

Földtörvény
A tavaly év végén elfogadott román földtörvény-módosítás az eddiginél is hátrányosabban érinti a határ menti térségeket Romániában. A rendelkezés értelmében az ország határvonala melletti 30 kilométeres sávban csak a nemzetbiztonsági szervek engedélyével lehet földterületet vásárolni. Ez a földtulajdonosok szerint ez megbéníthatja az ingatlanpiac működését az érintett térségben.

Ingatlanpiaci körkép
Több éves mélyrepülés után felpezsdülni látszik az ingatlanpiac Romániában. Az Országos Kataszteri Hivatal adatai szerint 2013-ban 17 százalékkal több ingatlan cserélt gazdát, mint egy évvel korábban. A statisztikák szerint első helyen áll Bukarest, második Temes, a harmadik pedig Arad megye, ahol csaknem 50ezer adásvételt bonyolítottak le. Bár az eladások száma növekedett, az árak továbbra is stagnálnak.

Aradi műemlékek
Örökségünk őrei – Fogadj örökbe egy műemléket! címmel hirdetett vetélkedőt Winkler Gyula RMDSZ-es európai parlamenti képviselő Déván, a magyar általános és középiskolások számára. A műemlékvédő és építette emlékeket népszerűsítő kezdeményezés sikerén felbuzdulva a versenyt – amelynek fődíja egy brüsszeli kirándulás – kiterjesztették Arad megyére is.

Pétervárad
Hamarosan vagy megerősíthetik, vagy megcáfolhatják a legendát, hogy létezik-e alagút a Duna alatt Pétervárad és Újvidék között. Vojiszlav Devity építész ugyanis a Városi Műemlékvédő Intézet támogatást kérte a Duna medre alatti terület átvizsgálásához. Az alagutat a legenda szerint 1913-ban titokban még használták. Az építészmérnök szerint, ha Egyiptomban képesek visszhangszondával kivizsgálni a víz alatti üregeket és alagutakat, akkor akár Péterváradon is sikerülhetne ilyen módon kideríteni, hogy van-e alapja egy több mint 100 éves legenda valódiságának.

Cipőkiállítás
A hétköznapian kényelmes, a különleges anyagból készült és a meghökkentően kreatív műalkotás egyaránt megfér egymással a pozsonyi cipőkiállításon. A szlovák főváros egyik bevásárlóközpontja egyedülálló tárlatnak ad otthont. Bemutatják a cipők fejlődését a 20. század elejétől, ugyanakkor a világ legnevesebb tervezőinek rendhagyó remekműveivel is megismerkedhet a látogató.

Videó ajánló

Olvasson tovább