Életre kelt a Sziklakórház

Múlt vasárnap ünnepelte megnyitásának 70. születésnapját a budai várnegyed alatt található Sziklakórház. A jubileum alkalmából a múzeum munkatársai és önkéntesek mutatták be a létesítmény második világháború alatti mindennapjait. A Ma reggel riportere a  helyszínen járt.

A Sziklakórház a Budai Vár alatt található barlangrendszer egy kiépített része, ami 1937 és 1945 között riasztóközpont volt: innen működtették a Várnegyed légoltalmi szirénáit. A kórház építését az akkori honvédelmi miniszter utasítására Budapest polgármestere rendelte 1941-ben a várban lakó civilek és tisztviselők gyorsabb orvosi ellátása érdekében. A munkálatok során a riasztóközpont épületét kiegészítették, s ebben az új helyiségben nyílt meg 1944. február 20-án a Székesfőváros Sebészeti Szükségkórháza. A létesítmény vezetőjének dr. Kovács István egyetemi adjunktust, sebész főorvost nevezték ki; az orvosi ellátást a Vöröskereszt önkéntes ápolónői segítették. Az intézmény műszakilag és orvostechnikailag nagyon korszerűnek számított, s mivel saját áramfejlesztője volt, az ostrom során itt még akkor is tudtak ellátást biztosítani és röntgenfelvételt készíteni, amikor a többi felszíni kórházban ez már nem volt lehetséges. A segélyközpont munkatársai a háború során sok ezer magyar katona és civil életét mentették meg.

Egy sérült ellátását imitálják a Sziklakórház és a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt bemutatóján, amelyet a kórház létrehozásának 70. évfordulója alkalmából tartottak 2014.február 23-án.

A kórházat 1945 júniusában bezárták, majd 1958-1962 között átépítették és kibővítették, hogy vegyi- vagy atomtámadás esetén is használható legyen, azonban a haditechnikai fejlődés miatt az 1960-as évek végére elavulttá vált. Megszüntetni ugyanakkor senki nem szüntette meg, így a János Kórház, mint megbízott kezelő a gondját viselte, a Polgári Védelem pedig raktárnak használta. Az 1980-as évektől egészen 2004-ig egy gondnok család lakott az intézmény előterében lévő szolgálati lakásban, és szigorú titoktartási kötelezettség mellett karbantartották a kórházat. 2007-ben a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum kezdeményezésére számos szakmai szervezet bevonásával felújították a létesítményt, a 2007-es Múzeumok Éjszakájától pedig már bárki számára látogatható.

Az intézmény múlt vasárnap ünnepelte megnyitásának 70. évfordulóját, s akik ezen a hétvégén keresték fel a létesítményt, különleges tárlatvezetésen vehettek részt. Az üzemeltetők interaktív programmal készültek. Korhű munkaruhákba öltözött idegenvezetők, hagyományőrzők, valamint a Magyar Vöröskereszt Budapesti Ifjúsági Tagozatának önkéntesei elevenítették meg a Sziklakórház második világháborús mindennapjait: egyszerű betegellátást, komoly műtétet és súlyos fejsérülést is imitáltak. A tárlat iránt óriási érdeklődés mutatkozott, csak az első nap mintegy hétszáz vendég fordult meg a múzeumban. Szikszai Anikó programkoordinátor hangsúlyozta, nem kell búsulnia annak, aki lemaradt a hétvégi eseményről, lesz még olyan alkalom, amikor ismét életre kelnek a Sziklakórház viaszbábúi.

Olvasson tovább