Külföldön se felejtsünk el magyarul

Fontos, hogy a külföldön élő magyar közösségek se hagyják feledésbe merülni az anyanyelvüket, mert hosszú távon csak így őrizhetjük meg a kultúránkat – mondta el Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója a Ma Reggel pénteki adásában, az anyanyelv nemzetközi napján.

– Ha egy nyelvnek nincs intézményes elismertsége egy adott államban, sokkal nehezebben marad meg, mintha hivatalos, regionális nyelv lenne – fejtette ki a szakember. Ezért a külhoni magyar szervezetek a magyar állam támogatásával azt kérik az érintett szomszédos országoktól, hogy ismerjék el a magyart regionális nyelvként, és a gyakorlatban is biztosítsák a kisebbségi nyelvhasználatot – tette hozzá.

Az intézményesítés Kántor Zoltán szerint azért is fontos, mert így lehet meggyőzni a szülőket, hogy magyar iskolába írassák a gyerekeiket, tudva, hogy a későbbiekben is használják, használhatják majd a magyart, a többségi nyelv mellett. A munkát a Kőrösi Csoma Sándor-program segíti, ennek keretében fiatalok látogatják meg a nyugati diaszpóra nagyobb közösségeit, és próbálják mobilizálni az ott élő magyarokat.

– Ahol nincs kéttannyelvű oktatás, ott vasárnapi iskolában szívhatják magukba a fiatalok a szüleik nyelvét és kultúráját; a helyi szervezésű körökben népzenét, néptáncot is tanulhatnak – mondta el Kántor Zoltán. A műsorban elhangzott, hogy nagyjából 6 ezer nyelvet tartanak számon a világon, de ezek felét kihalás fenyegeti. A szakember szerint a magyarságnak ettől nem kell tartania, ennek ellenére szorgalmazzák a nyelvőrző munkát.

Olvasson tovább