Csontritkulás: a néma kór

Sokan azt hiszik, a csontritkulás időskori probléma, de ez korántsem igaz. A szakértők úgy vélik, a betegség a gyermekkorból eredeztethető – derült ki a Kossuth Rádió Napközben című műsorából, amelyben arra keresték a választ, meg lehet-e előzni e kóros folyamat kialakulását.

A csontritkulás – orvosi szóval oszteoporózis – a csont minőségi és mennyiségi változását jelenti, amelynek során károsodik a csont szerkezete. A betegség fokozott törékenységgel jár. A kezdetben tünetmentes, néma kórként is emlegetett betegséget hazánkban is elsősorban az érintettek magas száma teszi fontossá: a csontritkulás Magyarországon 900 ezer embert érint, az Európai Uniós adatok szerint pedig minden harmadik menopauzán átesett nő és minden ötödik ötven év feletti férfi szenved ebben a betegségben. A betegség kezdetben tünetmentes, sokan az első csonttörésig nem is tudják, hogy csontritkulásban szenvednek.

Az emberi csont nem tömör, szilárd anyag, hanem a szervezettel együtt folyamatosan változó, felépülő és lebomló szakaszokból álló rendszer – mondta Sonkodi Gábor reumatológus főorvos. Hozzátette, a csontritkulásnak genetikai oka is lehet, de a kalcium csontokba való beépülése a csontritkulás kialakulásának központi kérdése, így a helytelen táplálkozás a csontritkulás kialakulásának melegágya. A hódmezővásárhelyi kórház reumatológiai és mozgásszervi rehabilitációs osztályának vezetője szerint ma már kevés az olyan magyar háziorvos, amelyik nem küldi el pácienseit csontsűrűség-vizsgálatra. Sonkodi Gábor hozzátette, akiknél megállapítják a csontritkulás jelenlétét, azoknak folyamatos gyógyszeres kezelésben kell részt venniük, ezáltal lassítható a csontritkulás folyamata, s megelőzhetők az esetleges csonttörések is. A szakember szerint, ha valaki már gyermekkorában is kalcium dús ételeket fogyaszt és sokat mozog, késleltetni tudja a csontritkulás megjelenését.

Hosszú Éva klinikai szakorvos hangsúlyozta, hogy a fiataloknál is előfordulhat csontritkulás. Két fajtája létezik: a tinédzserkorban jelentkező „üvegcsontúság”, ami gyakori törésekkel jár, illetve az egyes krónikus betegségek miatt kialakuló másodlagos csontritkulás. A szakember szerint a betegség kialakulásától függetlenül minden kisgyermeknek jót tesz, ha kis mennyiségben, rendszeresen D-vitamint fogyaszt, kalciumban gazdag étrendet követ, emellett pedig gyakran sportol.

Hallgassa meg!

 

 

Videó ajánló

Olvasson tovább