Piócák az ATM-en

Kémfilmbe illő szerkezeteket tesznek a pénzkiadó automatákra a trükkös csalók, hogy a kártyaadatokat megszerezve dézsmálhassák az áldozatok bankszámláját. A Ma Reggel szerdai adásában megmutatták, miről ismerhetjük fel ezeket.

Az ATM-eket ügyesen kiegészítve a csalók elérik, hogy önként adjuk át nekik a bankkártya adatainkat – mondta el a műsorban Jakab Péter, az MKB Bank biztonsági ügyvezető igazgatója. Az egyik bemutatott eszköz az úgynevezett skimmer, magyarul „fölöző”, ami a kártya befogadására szolgáló nyílást utánozza, ahova a gyanútlan ügyfél a kártyáját bedugja, ezzel a mágnescsík adatait is elérhetővé teszi.

Másik leleményes tartozék a brosúra tartó, ebbe a szórólapok alatt kikandikáló apró kamerát szerelnek, ami a beütött pin kódot rögzíti. – Így a támadók a pin kódot és a mágnescsík tartalmat is meg tudják szerezni, ennek birtokában klónkártyát készítenek, amivel aztán a számláinkat fosztogatják – mondta el a bankbiztonsági szakember. Mielőtt a kártyát az automatába tennénk, érdemes megfigyelni, hogy nincs-e ráerősítve valamilyen szerkezet, ami látszólag nem a gyári kialakítás része.

A jelenség nem új, sőt ez az egyik legelterjedtebb ATM-es bűnözési forma, ami ugyanakkor a chipes kártyák elterjedésével egyre inkább visszaszorul, mivel azokat nem lehet ilyen módon másolni – hangzott el. A szakember szerint 100 százalékosan biztonságos ATM nincs, de „sok 100 millió biztonságos tranzakcióra jut egy csalás”, ráadásul az ilyen módon meglopott ügyfelek kárát a pénzintézetek megtérítik.

Olvasson tovább