Hatost dobtunk a magyar űrkockával

Négyszögletes hurkatöltő, harcsázó damil, mérőszalag – ha csak ezeket a szavakat idéznénk, kevesen találnák ki, hogy a Ma Reggel pénteki adásában az első magyar mini műholdról, a Masat 1-ről beszélgettek. Az olcsó műhold nagy siker, sorozatban készül a folytatás.

Két éve kering már az egykilós apró kocka az űrben, amit a Budapesti Műszaki Egyetem tanárokból és hallgatókból álló lelkes csapata épített. A Masat 1 egy leendő űrkutatási program előfutára, melynek célja, hogy olcsó eszközökkel fontos méréseket végezzenek a magas légkörben – mondta el a műsorban Gschwindt András projektvezető, a BME egyetemi adjunktusa.

A kocka alakú műhold élhossza alig 10 centi, amit egy „négyszögletes hurkatöltőhöz” hasonló kilövő szerkezetből állítottak pályára – mesélte el Dudás Levente vezérlőállomás-vezető, tanársegéd. A mérésekhez egy kinyúló nyelvre is szükség volt, azonban a kilövő szerkezetben ennek nem volt helye, így a műholdnak később kellett azt „kinyújtania”.

A leleményes magyar mérnökök egy feltekert acél mérőszalagot építettek be erre a célra, amit egy „harcsázó damil” tartott vissza. Ezt félórával a pályára állítás után elolvasztották, és a mérőszalag nyelv kipöndörödött – fogalmazott Dudás Levente. A Masat 1 ellipszis pályán kering, körülbelül 100 perc alatt kerüli meg a Földet, és legkésőbb egy év múlva belép a sűrű légkörbe és elég.

Utódai mindössze 4-6 hónapig működnek majd, de a rövidebb élettartamot számbeli fölénnyel ellensúlyozzák; a tervek szerint 50 darab is kering majd egyszerre a Föld körül. A Nemzetközi Űrállomásról indított kockasereg összehangoltan végzi majd méréseit a felső légkörben, de hogy pontosan milyen méréseket, arra továbbra is várnak ötleteket – mondta el a projektvezető.

Pályázatot is indítottak, aki használható ötletet nyújt be, annak lehetősége nyílik rá, hogy részt vegyen az úttörő magyar űrprogramban. Gschwindt András hangsúlyozta, az apró műholdak olyan összetett méréseket végezhetnek el, amiket korábban csak hihetetlen drágán lehetett volna megvalósítani. A rövid élettartam miatt pedig azért sem kell aggódnunk, hogy újabb űrszemetet termeltünk.

Olvasson tovább