×

25 év a szeretet és gondoskodás jegyében

Évről évre emberek ezreinek nyújt anyagi és lelki támogatást az idén 25. születésnapját ünneplő Magyar Máltai Szeretetszolgálat. Az M1 Ma Reggel című műsorának vendége volt Kozma Imre atya, a szervezet alapító-elnöke, aki arról is beszélt, milyen jelentőséggel bírt munkájuk a rendszerváltás előtt.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat elődjét 1988 decemberében, Németországban alapította meg Csilla von Boeselager. A magyarországi születésű bárónő ezt megelőzően, 1987-ben látogatta meg Kozma Imre atyát a zugligeti plébánián egy karitatív együttműködés kialakítása érdekében. Többek között ennek a tárgyalásnak köszönhető a Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989-es megalakulása.

A szervezetre a kelet-európai politikai változások miatt hamar történelmi feladat hárult: német testvérszervezete támogatásával gondoskodott 1989 nyarán a Magyarország nyugati határának megnyitásában reménykedő, táborokba zsúfolódott keletnémetek tízezreinek ellátásáról, az 1989 decemberében bekövetkezett romániai forradalom kitörése után pedig segélyszállítmányok sokaságát juttatta el Romániába. A szeretetszolgálat hazánkban az 1990-es évek közepére építette ki országos hálózatát, ám a magyar lakosság számára a máltai kereszt nyolc ága már a kezdettől fogva a szétsugárzó szeretet szimbóluma volt. Ennek oka Imre atya szerint, hogy a szabadságukban korlátozott lakosság szépen lassan rájött, a „gondoskodó állam” csak az emberek materiális gondjaikat oldja meg, lelki éhségüket nem képes csillapítani. A szervezet munkatársai ugyanakkor reményt, bizalmat adományoztak a rászorulóknak, s megmutatták nekik, hogy nincsenek egyedül. Természetbeni és pénzbeli adományokkal segítették a családokat, a gyermekeket, időseket, és hajléktalanokat. Ma is közvetlenül segélyezik a rászorulókat, illetve segítik az őket ellátó egészségügyi, szociális és gyermekjóléti intézményeket, szolgáltatásokat alapítanak és működtetnek, lelki, szellemi programokat szerveznek a testi és mentális egészség, a szociális biztonságra törekvés, a társadalom különböző rétegeinek együttműködése elősegítésére.

„Meggyőződésem, hogy az élet a találkozásokból építkezik” – mondta a Ma Reggel műsorában Imre atya a kezdetekre visszaemlékezve. A jelennel kapcsolatban kifejtette azt is, mi jellemző a mai emberek lelkivilágára.

 

Videó ajánló

Olvasson tovább