Egyéb

Valóság a fiataloknak a virtuális játék

Fiatalok százezreit vonzza világszerte az internetes játékok világa, amik egy elképzelt valóságban zajlanak. A naponta akár hat-nyolc órákat is játszó gyerekeket több ok is motiválja arra, hogy újra meg újra a gép elé üljenek. A szülők többsége nem tudja, hogy gyerekeik milyen játékkal töltik szabadidejüket és ennek mekkora anyagi vonzata van.

A Napközben február 6-i adásában gyerekek és fiatalok vallottak arról, hogy a virtuális valóság miért olyan fontos számukra, és hogy milyen játékokat játszanak a neten. A megszólalók közül többen a játékok világát saját világukként élik meg, amibe ha tehetik, minden nap belépnek. A különféle játékokhoz a gyerekeknek másfajta képességekre van szükségük, amely kihívást jelent számukra. Többek között népszerűek a horror-túlélő, focis és autós játékok. Egyik legismertebb játék az „Európa-szimulátor”, amiben a gyerekek szerint az egész világ benne van. Itt különböző történelmi korok közül választhatnak a résztvevők, ahol saját maguk építik fel a birodalmukat.

Szerintük azért jó, ha megveszik a játékot, mert akkor több szerverre fel tudnak menni és így több játszópartner közül választhatnak. A gyerekek anyagi áldozatot is képesek vállalni az online játékokért saját maguk szórakoztatására, amiről a szülök, gyakran nem is tudnak. Úgy tartják, egy internetes játékban az a jó, hogy több emberrel tudnak játszani a résztvevők és a gép ellen is küzdhetnek. Azért is szeretik a gyerekek a virtuális játékokat, mert ebben a világban lehet fejlődni és mindenki ki tudja tolni a határait.

Nem csak árnyoldalai vannak az online játékoknak: nagyon jó szórakozási lehetőséget jelentenek, aminek fejlesztő hatásait már a szakemberek is kimutatták. Manapság egyre több fiatal kalandozik a virtuális világokban, és ebben az új kommunikációs, közösségi térben barátságok, jó kapcsolatok is kialakulnak.

Hallgassa meg!

Videó ajánló

Olvasson tovább