×

Aki mindent tudni akart – Herman Ottó emlékév

Néprajztudós volt, régész és grafikus, a természet felfedezője, zenész és képzőművész. Idén az utolsó magyar polihisztorra, Herman Ottóra emlékezünk.

Decemberben lesz 100 éve, hogy távozott az utolsó magyar polihisztor, 2014-et ezért Magyarország kormánya Herman Ottó Emlékévnek nyilvánította. A Ma Reggel műsorában Biczó Imrét, a Nemzeti Környezetügyi Intézet főigazgatóját kérdezték a tudósról.

Herman Ottó páratlan tudományos munkát végzett, egymaga több mint 300 féle pókfajt írt le az Osztrák-Magyar Monarchia területén, de halakról és madarakról is több kötetet írt – mondta el az emlékévet koordináló intézet vezetője.

Mindezeken túl Herman politikus is volt, és „megható volt látni, hogy a szakemberek hogyan lelkesednek fel Herman erkölcsi tanításait olvasva” – mesélte el Biczó Imre. A polihisztor hírnevéhez méltón a művészeteket is magas fokon művelte; zenélt, és madarakról készült grafikái egyenesen műalkotás számba mennek.

A hivatalosan február 4-én megnyitott emlékév során havonta 3-5 nemzeti parki Herman Ottó esemény tartanak országszerte. Így próbálják a tudós szellemiségét továbbadni, melyet maga Herman így fogalmazott meg: „Legyünk büszkék arra, amik voltunk, és igyekezzünk különbek lenni annál, amik vagyunk.”

Videó ajánló

Olvasson tovább