×

Egyéb

Térkép: ítéletidő Szerbiában

A február 3-i adás tartalmából:

Ukrajna

Ungváron több száz ember tüntetett vasárnap délután a Megyei Közigazgatási Hivatal épülete előtt felállított barikádoknál. A békés demonstráción felszólalt Valerij Packan az Udar, azaz Vitalij Klicsko pártjának kárpátaljai parlamenti képviselője. A honatya felháborítónak tartja az ukrán külügyminiszter kijelentését, miszerint az egy hétig fogva tartott és megkínzott Dmitrij Bulatov ellenzéki vezető nem szenvedett komoly sérüléseket.

Koalícióra lépnek a vajdasági magyar pártok

Koalíciót alkotna és szövetségben indulna öt vajdasági magyar párt a március 16-ra kitűzött rendkívüli szerbiai parlamenti választásokon, a VMSZ  ezúttal  is önállóan indul a megmérettetésen. Az előrehozott választásokat a kormánytöbbséget alkotó Szerb Haladó Párt kezdeményezte. Úgy vélik:  a rossz közhangulat miatt nem lehet végrehajtani a reformokat, ezért van szükség a lakosság véleményére.

Ítéletidő Szerbiában

A napok óta tartó ítéletidő miatt Vajdaságban továbbra is rendkívüli helyzet van érvényben négy községben, ahol a tanítás is szünetel. Az Újvidék – Szabadka autópályáról valamennyi veszteglő gépkocsit kimentettek már, és várható, hogy az utat hamarosan megnyitják a forgalom előtt. A vasúti közlekedés sem állt még helyre, a nemzetközi járatok Magyarország felől csak Szabadkáig közlekednek. A személyi forgalom elől már csak a bajmoki határátkelő van zárva. A többszáz ember hétvégi kimenekítésében Alekszandar Vucsics, a Szerb Haladó Párt elnöke is részt vett.

Hajléktalanok Révkomáromban

Kárpát-medence déli részét, de ma már a felvidéki városban is ritka a 0 fok feletti hőmérséklet. A fedél nélküliek ilyenkor jobb esetben a hajléktalanszállón melegednek, ám a civil aktivisták számos olyan helyről tudnak, ahol embertelen körülmények között élnek. Ők nem akarnak szállóra menni.

 Tófalvi Éva sílövő

Négy székelyföldi sportoló vesz részt a XXII. Téli Olimpián, Szocsiban. Miklós Edit és Szőcs Emőke magyar színekben versenyzik, Kelemen Zoltán és Tófalvi Éva pedig Romániát képviseli az idei téli ötkarikás játékokon. A csíkszeredai Tófalvi Évának ez az  ötödik olimpiája és harmadszor lesz a román küldöttség zászlóvivője.

Előkészületek – Szocsi

Az oroszok nem garasoskodnak, amikor a téli olimpiai játékokról van szó. „Rubelhegyeket”,  vagyis átszámítva több mint 50 milliárd dollárt költöttek fejlesztésekre Szocsiban.  Abban bíznak, hogy a beruházások hosszú távon is fellendítik a Fekete-tenger partján fekvő üdülőhely turizmusát. Ehhez azonban nem elég a pénz.

műsorvezető: Barkó Judit
felelős szerkesztő: Bencze Andrea
főszerkesztő: Németh Árpád

Videó ajánló

Olvasson tovább