Határok nélkül: Lesz-e Alkotmánymódosítás Romániában?

A Határok nélkül február 3-i adásának tervezett témái:

– Lesz-e Alkotmánymódosítás Romániában? Basescu elnök vagy a kormánypártok manőverei lesznek eredményesek? Mekkora esélye lehet annak, hogy a magyar képviselők megakadályozzák a kisebbségeket hátrányosan érintő módosítások elfogadását?

– Kovács Elvira javaslatára elkészült az a jelentés, amely a nemzeti kisebbségek jogainak érvényesülését vizsgálja. Az Európa Tanács számára készített összegzés felelőse a KDNP, a jelentésről és annak várható következményeiről Kovács Elvira.

– Kultúrpalota kontra parkolóház. Marosvásárhelyen veszélybe került az épület, mert két évvel ezelőtt engedélyt adott az önkormányzat egy parkolóház felépítésére. Statikai és esztétikai bajok, tiltakozó aláírások a beruházással kapcsolatban.

– Magyar nyelvtanfolyamok Nagybecskereken. A kettős állampolgárság lehetősége miatt sok az olyan magyar gyökerű, de a nyelvet nem beszélő jelentkező, aki most újra tanulná anyanyelvét. Ezért magyar nyelvtanfolyamokat indítanak.

– Aradon megújul a 10 esztendeje emelt, a 13 vértanú tiszteletére állított Szabadság-szobor, s a Megbékélés terének átalakítása is megtörténik.

– Átadták az idei Madách-díjakat. Interjú az elismerésben részesített Raab Péter párkányi szobrászművésszel, valamint annak a két, határon átívelő kapcsolatot tartó múzeum képviselőjével, akik ugyanebben a díjban részesültek a madách-i örökség ápolásáért.

Videó ajánló

Olvasson tovább