Hazahúzta a szíve

Vaszi Levente tizenhárom évet „csángált” távol szülőfalujától, Kostelektől, megjárta Csíkszeredát és Sepsiszentgyörgyöt, míg végül csak hazahúzta a csángó szíve. Most – ahogy ő nevezi magát – „hagyományőrző magyar tanár bácsiként” minden figyelmét arra fordítja, hogy a magyar kultúrát továbbadja a fiatalabb generációknak. És ezt hogy csinálja? A január 25-i válogatófilmben nekünk is adott belőle egy kis ízelítőt.

A kosteleki énekes hangjából árad az ősenergia: határozott, egyenes, tiszta, és ami talán a legfontosabb, őszinte. Semmi mesterkéltség, semmi tanult túlcifrázottság: ő mindent úgy csinál, ahogy a szívéből épp kipattan. Dalait hallgatva érezni, hogy ott áll mögötte a gyimesi csángók régi és mai nemzetségeinek összetartó ereje.

Kik azok a csángók?

A Romániában élő magyar ajkú kisebbség neve a legnagyobb valószínűség szerint egy székely nyelvjárásban létező kifejezésből ered: csángál, elcsángál, azaz elkóborol, elszakad valahonnan. És valóban: igen messze szakadtak a magyar nép zömétől.

Négy különböző csángó népcsoportot ismerünk. A Barcaságban élnek a székely származású hétfalusi csángók, akik ugyan a középkorban a szászok hatására felvették az evangélikus vallást, de a mai napig megőrizték nyelvüket és különleges hagyományaikat. A legnagyobb, és egyben a legrégebbi a moldvai csángók csoportja. Őseik részben még a középkorban idetelepültek, részben pedig a mádéfalvi veszedelem elől idemenekült csíki és háromszéki székelyek voltak. Dévai csángóknak nevezik azokat a székely néptöredékeket, akik a XIX. század végén települtek Bukovinából Déva környékére. A negyedik csoportot pedig a gyimesi csángók alkotják, akik a régi Csík vármegye keleti részén, a Tatros völgyében élnek. A XVIII. században települtek le, részben a Moldvából elmenekültek, részben pedig az Erdélyben maradt székelyek leszármazottai.

A csángók úgy mondják, „ahogyan mi őrizzük, éljük hagyományainkat, úgy őriz és éltet bennünket a hagyomány”. Ez a gondolat manapság egyre fontosabbá válik, hiszen a Romániában még egymástól is elszigetelten élő csoportok olyan különleges archaikus nyelvet beszélnek, olyan csodálatos kultúrát képviselnek, amely komoly veszélybe került a csángók fogyatkozásával és asszimilációjával.

Vaszi Levente arra tette fel az életét, hogy az utána következő generációk is megismerjék a gyökereiket, és mindent megtesz azért, hogy a mai csángó gyerekek az éneken, a táncon és a magyar nyelv összetartó erején keresztül továbbvigyék a több évszázad óta létező tradíciókat.

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //cdn.cms.mtv.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/01/Vaszi-Levente_5-1-1024x575.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Videó ajánló

Olvasson tovább