Egyéb

Kárpát Expressz: szerb választások

A január 31-i adás tartalmából:

Ukrajna:

Az ukrajnai helyzet miatt operatív törzs létrehozására kérte Orbán Viktor miniszterelnök Pintér Sándor belügyminisztertől. A miniszterelnök ezt a visegrádi országok kormányfőinek szerdai budapesti munkavacsorája után jelentette be. A kormányfő arra utasította a belügyminisztert, hogy “készítse fel az országot arra a helyzetre, hogyha Ukrajnában a dolgok nem a kedvező kibontakozás irányába mutatnak”. Közben kormánypárti képviselő által jegyzett amnesztiatörvényt fogadott el szerda éjjel az ukrán parlament. A jogszabály előírja a tüntetők által elfoglalt hivatalok – a helyi önkormányzatoknak, illetve a végrehajtó hatalom épületeinek – szabaddá tételét, és csak e feltétel teljesülése esetén részesülhet amnesztiában az, aki tömeggyűléseken vett részt, és eljárás indult ellene, illetve már jogi szankciókat hoztak vele szemben.

Szerb választás:

Március 16-át jelölte ki a rendkívüli parlamenti választások időpontjául Tomiszlav Nikolics szerb államfő. Az elnök Ivica Dacsity kormányfő és Aleksandar Vucsity miniszterelnök-helyettes javaslatára rendelte el a voksolás kiírását. Szerbiában a többpártrendszer bevezetése óta sorrendben a tizedik, és egyben a hetedik rendkívüli parlamenti választásokat tartják meg március közepén. A Vajdasági Magyar Szövetség egyedül méretteti meg magát a választásokon, és programja részét képezi majd egy, a vajdasági magyar közösség térség- és gazdaságfejlesztését célzó program is.

Oktatási stratégia:

A tervek szerint a tanév végére elkészül az RMDSZ oktatáspolitikai stratégiája. Jelenleg minden megye, kisrégió külön kidolgozza saját cselekvési terveit a magyar oktatás megmentésére. A műhelymunkába bevonják a helyi oktatási szakembereket, civil és ifjúsági szervezeteket, az önkormányzatok és az egyházak képviselőit is, majd az eredmények alapján megfogalmazzák, hogy mi a teendő az erdélyi magyar oktatásban. Arad megyében az iskolák hosszú távú fenntarthatóságának biztosítását, a meglévő oktatási egységek megtartását és megerősítését tartják a legfontosabb célnak.

Román nyelv:

Egy romániai magyar szülő kritikus hangú nyílt levelet tett közzé interneten a román nyelv oktatásával kapcsolatban. A román tanterv szinte teljesíthetetlen a magyar gyermekek számára, akik idegen nyelvként találkoznak a románnal, mégis anyanyelvi szinten követelik meg tőlük annak tudását és használatát. Elrontott érettségik és nyolcadikos képességvizsgák jelzik, hogy jelenlegi formájában rossz koncepciójú és életidegen a tanterv.

Érsekújvári táblák:

Pótolják a hiányzó utcanév-táblákat a felvidéki Érsekújvárban. A város egy civil kezdeményezésnek köszönhetően a napokban mintegy 30 magyar nyelvű táblát helyez ki illetve tesz vissza a régi helyére. Az önkormányzat további utcanév-táblák, valamint magyar információs táblák kihelyezését is tervezi a közeli jövőben.

Szerkesztő: Debreceni Mihály

Adás: január 31. 06:00, Duna

Videó ajánló

Olvasson tovább