A Hely: Olajütő 2. rész

1. rész – január 16. 11:07

Hallgassa meg az első részt!

Hogy mióta használnak az emberek növényi olajakat, az a történelem homályába vész, de az írásos emlékek is a Krisztus előtti XII. századba visznek, és számos mítosz szól az olajfáról és tápláló olívaolajáról. De készül olaj napraforgóból, repcéből, tökmagból, dióból, mákból, lenmagból és sok minden másból. A Hely új, kétrészes sorozatában ellátgatunk az extraszűz olajat sajtoló Olajütő Szociális Szövetkezetbe, Kisszentmártonba, és megnézzük, hogyan lesz olaj az olívából Görögország déli csücskében, Kakorémában, ahol Békássy Szabolcsnál jártunk.

2. rész – január 23. 11:07 

Hallgassa meg a második részt!

A termelőktől tovább megyünk az olajütőbe. Préselünk tökmagolajat Baranyában, és pergetünk olívát a Peloponnészoszi-félszigeten, Petalidiben. Közben sok érdekesség kiderül mindegyik olajról: mitől illatos, mitől kapar, mitől egészséges. És természetesen kóstolunk is: de nemcsak az olajat, hanem a takarmánynak szánt mellékterméket is. Megismerhetnek egy Pomázon élő olívaszakértőt: Tóth Gusztáv akár 90 féle olajat tud minősíteni egy nap alatt.

  • Szerkesztő: Vágner Mária
  • Műsorvezető: Farkas Erika

Adás: január 23. 11:07, Kossuth

Array
(
    [replacement] => 
		
		

    [shortcode] => 
		
		

    [title] => 
    [image] => //mediaklikk.hu/wp-content/uploads/sites/4/2014/01/Olajbogyók-a-fán-–-Görögország-Kakoréma-1024x768.jpg
    [alignment] => aligncenter
)

Olvasson tovább