1. rész – január 16. 11:07
Hogy mióta használnak az emberek növényi olajakat, az a történelem homályába vész, de az írásos emlékek is a Krisztus előtti XII. századba visznek, és számos mítosz szól az olajfáról és tápláló olívaolajáról. De készül olaj napraforgóból, repcéből, tökmagból, dióból, mákból, lenmagból és sok minden másból. A Hely új, kétrészes sorozatában ellátgatunk az extraszűz olajat sajtoló Olajütő Szociális Szövetkezetbe, Kisszentmártonba, és megnézzük, hogyan lesz olaj az olívából Görögország déli csücskében, Kakorémában, ahol Békássy Szabolcsnál jártunk.
2. rész – január 23. 11:07
A termelőktől tovább megyünk az olajütőbe. Préselünk tökmagolajat Baranyában, és pergetünk olívát a Peloponnészoszi-félszigeten, Petalidiben. Közben sok érdekesség kiderül mindegyik olajról: mitől illatos, mitől kapar, mitől egészséges. És természetesen kóstolunk is: de nemcsak az olajat, hanem a takarmánynak szánt mellékterméket is. Megismerhetnek egy Pomázon élő olívaszakértőt: Tóth Gusztáv akár 90 féle olajat tud minősíteni egy nap alatt.
- Szerkesztő: Vágner Mária
- Műsorvezető: Farkas Erika
Adás: január 23. 11:07, Kossuth
A belépéssel kijelenti, hogy elolvasta és elfogadta az Adatkezelési nyilatkozatot.