Határok nélkül: decentralizációs törvény következményei

A január 10-i adás tervezett tartalmából:

– Az EMNT (Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács) szorgalmazza a Székelyföldi Önkormányzati Nagygyűlés újbóli összehívását, erről nemrégiben a szervezet választmányi ülésén határoztak. Sándor Krisztina ügyvezető elnök indokolja kezdeményezésüket.

– Szerbiában júliusban lejár a kisebbségi önkormányzatok, köztük a Magyar Nemzeti Tanács négyéves mandátuma. A Szerb Alkotmánybíróság várhatóan még januárban véleményezni fogja a nemzeti tanácsokról szóló törvényt. Hat magyar párt vezetője mondja el, indulnak-e majd a választáson?

– Beszámoló az Innováció a szlovákiai magyar politikában címmel rendezett konferenciáról. A pozsonyi tanácskozás szervezője, Csáky Pál, illetve a Pro Futuro Hungarica polgári egyesület vezetője foglalja össze az elhangzottakat.

– A decentralizációs törvény várható következményei a magyar nyelvű oktatásban. Király András bukaresti oktatási államtitkár szerint a törvénynek pozitív hatásai lesznek a tanügyben, azon belül főleg a szórványban.

– Elveszhet-e a magyar földtulajdon? Több magyar településen a földművesek nem tudják fizetni a magas adókat, ezért az állam elkobozza a földeket. Ennek hátterét vizsgáljuk.

– Vadbarokk – népi és régi zene, a Kárpát-medencei magyarság egyedi muzsikája. A MÜPA szombati rendezvényéről a szervező Agócs Gergely beszél.

– Kő kövön. Sorozat a Kárpát-medencei magyarság épített és természeti értékeiről.

Szerkesztő: ifj. Tóth György

Adás: január 10. 18:30, Kossuth

Videó ajánló

Olvasson tovább